Snowboard kopen

Trends:
In 2006 deed de rocker voor het eerst zijn intrede in het snowboardwereldje. In middels is de rage voorbij een heeft de rocker een permanente plek ingenomen. De rocker is een blijvertje ondanks dat er voor- en nadelen aan zitten. Interessanter zijn de vele hybride vormen die volgen.

Keuze genoeg:
Honderden merken met duizenden modellen en dan ook nog eens de termen rocker, e-rocker, camber, reverse camber, flatline, gullwing, zero-camber, all-mountain rocker, etc, maken de keuze niet makkelijker. Hieronder een paar stelregels om een goede keuze te kunnen maken.
Als beginner ben je het beste af met een board met een rocker of een vlakke base. Het board is lekker speels, hapt niet snel en is daardoor redelijk vergevingsgezind. Heb je al wat meer ervaring, dan zoek je juist wel die extra grip en controle.
Heb je veel ervaring, dan bepaalt het terrein, jouw kunnen en je voorkeur je keuze. Op ijzige pistes of op hoge snelheid ben je blij met een board met een camber. Wil je overal spelen, dan kies je uit een range van rocker, flatbase tot combi van rocker en camber.
Rijd je veel off-piste, zoek je altijd grip en is je achterste been je redding is lastige situaties, dan  directional board met rocker in de neus, camber tussen je voeten en een harde tail. Of juist een board met klassieke camber. Het board wordt dan welliswaar minder speels, maar je red je in alle omstandigheden. Zoek je meer speelsheid, dan zoek je een board met flatbase.

welk snowboard

Basics:
Tot zover de onderkanten. Wat je zoekt is een board wat bij jou past en niet zomaar een goed uitziend board waar jij je gedrag op aanpast. Het begint allemaal met jou. Niet met de laatste plank in die foute maat in de opruiming met die vette print erop.
Wat voor een rijder ben je en hoe zwaar ben je? Schoenmaat, lengte, gewicht en ervaring doen er zeker toe.

Schoenmaat:
Heb je voeten die groter zijn dan maat 44, dan moet je een wide boby board hebben.
Een board dat breder is dan 26cm in het midden. Doe je dat niet dan heb je kans op “toe drag”. Tijdens het bochten maken zullen je tenen de sneeuw raken.

Lengte:
Een board voor alle omstandigheden komt ongeveer tot aan je kin of net daaronder. Wil je alleen maar spelen, jibben, spinnen, dan is een board tot aan je schouders geschikt. Veel off-piste met diepe sneeuw dan kies je voor een board tot aan je neus voor meer float (draagvlak).
Kies je voor een board met veel rocker, dan mag het allemaal nog iets korter, omdat een rocker ook voor veel float zorgt.

Gewicht:
Ben je wat zwaarder, dan is een stijver board fijner. Flexibiliteit is leuk, maar is verliest sneller controle. Ben je erg licht, dan dien je juist voor een flexibel board te kiezen. Probeer altijd naar de geadviseerde gewichtsklasse van de rijder te kijken. Dan komt het board nl tot zijn recht.

Ervaring & voorkeur:
Neem je ervaring mee in het type bodem (rocker, chamber, flat en alle mengvormen). Denk ook aan waar je rijdt (indoor, outdoor, park, piste, off-piste). Denk er ook over na waar je over twee jaar wil zijn met je ontwikkeling.

Bindingen:
Net zoals bij het uitkiezen van een board, dien je ook stil te staan bij je keuze voor de bindingen.
Heb je een hele stugge plank en hele slappe bindingen, dan zul je weinig plezier beleven op de piste, want het board is te moeilijk te controleren. Ben je veel in het park met erg stugge bindingen, kan dit juist weer nadelig zijn, omdat je in de bewegingsvrijheid beperkt wordt.
De meest voorkomende bindingen is een strap. Met meestal 2 ratels zet je de banden over je voet zo strak als je zelf wilt. Merken zoals Flow bieden een instapbinding aan, waarbij je de achterkant openschuift en zo instapt. Voordeel is dat je niet hoeft te gaan zitten bij het aan en uittrekken van je snowboard. Ook bij Flow is de combinatie met straps mogelijk.
Als laatste is de stand van de bindingen op je board ook van grote invloed op je rijplezier. Tegenwoordig dien je (eigenlijk) je bindingen in een duck stance te plaatsen, waarbij beide voeten naar buiten staan gedraaid. Je kunt dan erg makkelijk fake boarden. Probeer dus in de eerste dagen enkele verschillende standen

flow-nx2-se-snowboard-bindings-2014-neonlime

Schoenen:
Minder dan bij skiën, maar de schoen heeft toch zeker ook invloed op je rijplezier. Denk niet alleen aan een stugge (carve) of slappe (freestyle) schoen, maar ook aan de juiste maat. Een te kleine schoen veroorzaakt snel irritaties en blessures zoals gekneusde tenen. Een te grote of brede schoen zorgt voor het loskomen van de hak en het schuiven van de voet in de schoen met het gevolg dat je controle erg afneemt.
Stelregel is dat je als je recht staat met skisokken aan je de neus wel net mag aanraken. Strik de schoenen staand en zorg dat je met de hak nooit kunt loskomen. Let ook op de diverse soorten sluitingen. Ieder heeft zijn/haar eigen voorkeur, maar moet wel bij je voet, ervaring en rijstijl passen.

salomon-malamute-snowboard-boots-2015-black-fluo-yellow

Tweedehands:
Mocht je tweedehands materiaal willen kopen, let dan uiteraard ook op al de bovenstaande kenmerken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s